Ételek, receptek, finomságok, ötletek.

Erika stelázsija

Erika stelázsija

Szilvalekváros gombóc

2019. január 19. - Erika Stelázsija

Nem vagyok édes szájú, így ritkán készítek gombócot, de ha rászánom magam, az mindig nagyon jól sikerül. Így tél közepén se szilva, se barack, se eper. Kaptam viszont igazi besztercei szilvalekvárt, no ebben semmi cukor nincs. Akkor hajrá!


Hat nagy krumplit héjában megfőztem, megpucoltam, és vártam, hogy kicsit kihűljön. Mert sem melegen, sem hidegen nem jó! Amikor már langyos volt, ráütöttem egy tojást, tettem bele két kanál liba zsírt, csipet sót, és annyi lisztet, hogy jól formálható tésztát kapjak. Közben odakészítettem sós vizet, hogy forrjon. Nagyi sosem nyújtotta ki a tésztát deszkán, így én sem.
Egy kanál tésztát a tenyeremben kinyomkodtam, tettem bele egy kis szilvalekvárt, majd összenyomva, megformázva, várt a fürdőre.
Ha a víz felforrt, óvatosan beleraktam a gombócokat, s amikor feljöttek a víz tetejére, egy gondolatnyi idő után kiszedtem, a már előre lepirított zsemlemorzsába, amiben jól megforgattam. Porcukorral megszórva tálaltam.

szilvalekvaros_gomboc_1.PNG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erikastelazsija.blog.hu/api/trackback/id/tr8814569620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2019.01.20. 11:16:01

Nyáron két kiló szilva kimagoz, tízesével zacskóz, oszt télvíz idején hibátlan szilvás gombóc van belőle.

Erika Stelázsija 2019.03.19. 17:50:30

@lenörd hofstadter:

Meglehet, de ha nincs áram, nincs fagyasztott szilva se. A szilvabefőtt viszont túl puha.
Erika
süti beállítások módosítása