Ételek, receptek, finomságok, ötletek.

Erika stelázsija

Körözött, Padlizsánkrém, Zakuszka

2019. július 18. - Erika Stelázsija

Körözött
30 dkg juhtúrót, 15 dkg puha vajat, egy nagy fej apróra vágott lila hagymát, 2 darab felkarikázott zöldhagymát, egy evőkanál mustárt, egy mokkáskanál őrölt köménymagot, egy evőkanál sűrű tejfölt, egy kávéskanál őrölt piros paprikát, két evőkanál sört, jó alaposan kikeverek, lehűtöm és már kenhető is a friss ropogós kenyérre.

Padlizsánkrém
Kettő nagy, vagy négy darab kisebb padlizsánt faszenes grillsütőn, vagy boronatárcsán,ha nincs gázlángon, ha az sincs a sütőben addig sütjük, amíg fekete, pergő lesz a héja. Ekkor kikaparjuk a belsejét, én mindig szűrőbe teszem, hogy a keserű leve kicsepegjen, majd fakéssel
(vagy rozsdamentessel) egészen apróra, szinte pépesre aprítjuk. Tálba téve, kerül bele egy gerezd reszelt vagy nyomón átpréselt fokhagyma, két közepes fej apró kockákra vágott lila hagyma, 3-4 csepp citromlé, csipet bors és só. Jó alaposan kikeverjük egy fél dl olajjal (ha lehet olívával) és már kenhető is a forró pirítósra.
Ez a klasszikus, én így tanultam Erdélyben, de ma már szinte mindenki kever bele majonézt is. Ez nagyon gyorsan elkészíthető egy tojás sárgájából, egy kávéskanál mustárból, csipet sóval és a cseppenként hozzáadott egy-két dl olajból. Tetszés szerint ízesíthető még cukorral, pár csepp citrommal, a maradék pedig a hűtőszekrényben eláll és máshoz is felhasználható!

Zakuszka
1 kg padlizsánt (kicsit megszúrkálva) és egy kg kápia, vagy kaliforniai paprikát a faszenes grillen, vagy gáz lángon, esetleg sütőben, addig sütöm mig fekete nem lesz, majd egy nagy tálba teszem és letakarom.
Ha kihűlt, a padlizsán húsát kikaparom, míg a paprikát megszabadítom az elszenesedett héjától és mindkettőt felaprítom.
2 nagy fej vöröshagymát nagyon apró kockára vágok és 3-4 evőkanál olíva olajon megdinsztelek. 5 darab nagy paradicsomot a héjától megfosztva, apró kockákra vágom és a dinsztelt hagymával együtt, addig főzöm, míg sűrű nem lesz. Hozzákeverem a padlizsános paprikát, sózom, borsozom, egy kis kakukkfűvel ízesítem és 10-15 perc alatt összeforralom. Kihűtöm és már mehet is a forró pirítósra, vagy csak egyszerűen a kenyérre.

img_0116.jpg

Grill zöldséges kenyér

Grill zöldséges kenyér

Fél kg teljes kiőrlésű kenyeret kettévágtam, a belét kanállal kikapartam. Egy piros,sárga,zöld kaliforniai paprikát négyfelé vágtam és kicsumáztam. Egy-egy darab cukkinit, padlizsánt és vöröshagymát, valamint három darab óriás mozzarellát felkarikáztam. Grill serpenyőben , mindig egy kevés olíva olajat hozzáadva( sózás nélkül ) a mozzarella kivételével,  mindent megsütöttem. A maradék olajat belecsepegtettem a kenyérbe, sóztam borsóztam és úgy igyekeztem a zöldségeket és a sajtot egymásra pakolni, hogy a színek minél jobban érvényesüljenek. Minden réteget sóztam, borsóztam. A végén visszakerült a kenyér teteje, majd óvatosan folpackba tekertem és kissé lepréseltem. Már csak a szeletelésre várt.

9c2a3798-b4c8-45f3-be67-a6a5845e183f.jpeg485d79a4-f175-4b47-a7fb-a7b6065b59c9.jpeg

Tejszínes rókagomba, kakukkfűvel, spagettivel - 4 személyre

Egy csomag spagettit forrásban lévő sós vízbe teszek, ha ismét felforr lezárom. Amíg elkészül, forró serpenyőbe dobom a 60 dkg mirelit rókagombát, s ha levét elfőtte, hozzáadok 5 dkg vajat, egy evőkanál olíva olajat, egy csomag petrezselymet és 4-5 szál aprított kakukkfüvet. Frissen őrölt borssal és egy kevés sóval ízesítem. Felöntöm fél liter jó zsíros házi tejföllel, és már tálalható is, az addigra kész makarónival. Jól áll neki egy kis reszelt parmezán!

tejszines_rokagomba.png

Meggy dzsem

Ez most 420 dkg magozott meggy volt. Belekevertem egy zacskó sztíviás befőző cukrot, kettő tasak 3:1- ben dzsemfixet, egy forralás után a mikróban sterilizált, meleg üvegekbe töltöttem. Tetejére celofán, majd a tető került. Fejre állítottam az üvegeket, reggel visszafordítottam , és a felesleges celofán levágása után már csak a hideg téli napokat várják,amikor jól fog esni egy kevés üvegbe zárt nyár, az ízével együtt!

Gríz hab Málnával és csokoládéval

 1 liter vízben megfőzök 8 dkg búzadarát 17 dkg cukorral. Akkor jó amikor már enyves kinézete van. Kihűtöm és ha hideg felverem robotgéppel hogy hab állagú legyen. Pohárba kanalazom. Málnalekvárt kanalazok a tetejére és megszórom étcsokoládé forgáccsal.

a40b4e65-e48a-48f6-affd-0d7346b902ec.png

Négygombás tejszínes gnocchi

 

Kettő liter vizet, megsózok és felteszem forrni. Amíg felforr, tetszés szerinti 30-30 dkg gombát felaprítok ( lehet egyféle is, én enoki,shimeji,ördögszekér és shitake gombát használtam ) és egy-egy kanál olíva, avokádó és szarvasgombás olajat, valamint egy diónyi vajat felforrósitok, rádobom a gombát és 5 percig pirítom. Ezután kb. fél dl száraz fehér bort kap, s párolommég vagy 5 percig. Sózom, borsozom, majd nyakon öntöm 3 dl jó zsíros tejszínnel. Egy rottyanás után jöhet bele a közben kifőzött egy csomag gnocchi ( amit csak addig kell főzni, amíg feljön a víz tetejére ) 3-4 személy részére elegendő, egyszerű és gyorsan elkészíthető! 
3bf0f759-4c02-41a0-815e-c5c860e5d14b.jpeg 

Narancsos gríz hab

 

9 dl vízben megfőzök 8 dkg búzadarát 17 dkg cukorral, 1 dl narancslével . Akkor jó amikor már enyves kinézete van. Kihűtöm és ha hideg felverem pár csepp citromlé hozzáadásával , hogy hab állagú legyen. Pohárba kanalazom. Kristálycukrot megolvasztok egy kis lábasban és ha már jó folyós, egy olajozott fém merőkanál hátára csurgatom. A karamell dísszel és narancs szeletekkel díszítem.

289193b9-6b3b-406f-af82-38845b847853.png

Panna cotta

Panna cotta ( laktóz -glutén,-cukor és tejmentesen)
2 dl kókusz tejszínt , 1 teáskanál xantánnal vagy 1 csomag zselatin fixszel és 2 evőkanál rizssziruppal robotgéppel felverek. Beleöntöm a pohár aljába és meglocsolom bazsalikomos málnalekvárral. Díszítem mentalevéllel és bármilyen friss gyümölccsel.

9869e930-1bd8-473a-b5c6-5c4fb9ffe32e.jpeg

Grízhab karamellel

44756229-8155-4fe1-bffb-9a6e330ab945.pngGrízhab karamellel

1 liter vízben megfőzök 8 dkg búzadarát 17 dkg cukorral. Akkor jó amikor már enyves kinézete van. Kihűtöm és ha hideg felverem robotgéppel hogy hab állagú legyen. Pohárba kanalazom. Kristálycukrot megolvasztok egy kis lábasba és ha már jó folyós, egy olajozott fém merőkanál hátára csurgatom. Amikor megkeményedett ( pár perc ) egyben leveszem és a grízhab tetejére teszem.

 

Burek maradékból

809b0905-1473-4c9a-84bf-986c09c63c0e.pngEgy fej apróra vágott vöröshagymát 4-5 evőkanál olajon éppen csak átkavartam, egy csomag zöldhagyma, fél sárga, fél zöld, egy negyed piros kaliforniai paprika és 3 db felkockázott paradicsom került még bele, és így együtt kb. 10 percig pároltam.

Közben két csomag rétes lapot nedves ruhára fektettem úgy, hogy egymást kicsit fedjék. Négy darab került egymás mellé, amit megkentem tejfölös olívaolajjal, és ezt kétszer megismételtem, amíg minden lap elfogyott.( összesen egy dl olaj és kèt evőkanál tejföl) Egy sorban felhalmoztam a dinsztelt zöldségeket, betakartam egy sor szeletelt sajttal, majd óvatosan feltekertem.

Kör alakban tettem a serpenyőbe, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.

Tölthető, spenóttal, ricottával, padlizsánnal,cukkinival, túróval, darált hússal..., gyümölccsel..., variációinak csak a fantáziánk szab határt !

Kaporleves főtt tojással

eedcfc10-5892-4149-b9d6-799a5d1a9ca8.jpegFérjem nagy kedvence, egyszerű, gyors és nagyon finom.

5 dkg vaj és 2evőkanál olíva olaj keverékén megfuttatom 2 evőkanál durum lisztet, 2-3 nagy csokor apróra vágott kaprot és ízlés szerint 1-2 gerezd reszelt fokhagymát adok hozzá! Kicsit még pirítom, majd 2,5 liter hideg vízzel felengedem. Sózom, borsozom, majd ha felforrt, kb. 5 perc után, hőkiegyenlítéssel három nagy evőkanál tejfölt adok hozzá. Beforralom és már tálalható is a főtt tojással.

Rizskoch eperrel

bff9021c-2324-4d73-84e5-8a95fa4b9378.jpegEgy bögre (2,5 dl) rizst, csipet sóval, kettő bögre tejjel, egy bögre vízzel és egy kávéskanál vanília aromával megfőzünk.

Amíg elkészül a sűtőt bekapcsoljuk 190 fokra, majd 5 tojást szétválasztunk. A fehérjét két evőkanál cukorral kemény habbá verjük, míg a sárgáját szintén két kanál cukorral kikeverjük.

15 dkg hideg vajat a kész rizshez keverünk, ( ez lehűti egy kicsit), majd hozzáadjuk a kikevert tojás sárgáját. A fehérjét óvatosan, kanalanként adjuk hozzá, hogy a hab ne törjön össze, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 25-30 perc alatt készre sütjük. Gyümölccsel, lekvárral, esetleg megcukrozva tálaljuk.

Spárga zölden, fehéren

Egy-egy csomag spárgát megpucolunk, a fehéret zöldséghámozóval, a zöldet pedig megpattintjuk, a végét nem használjuk. ( én azt is megpucoltam, beteszem a fagyasztóba, krémlevesnek ). Egy kg újburgonyát megtisztítunk és forrásban lévő vízbe tesszük. Ha ismét forr, olívaolajos serpenyőbe szedjük, letakarjuk és pirosra sütjük, csak tálaláskor sózzuk.

Egy lábasban sóval, pici cukorral és egy kis friss citromlével vizet forralunk, ebbe kerül először a fehér spárga 5 percre, majd kiszedjük s jön a zöld 3 percre, majd azt is kiszedjük. A levet a felére redukáljuk, vagyis visszaforraljuk.

Amíg ezek készülnek, 5 dkg vajon, 3 evőkanál olajon  megfuttatunk 2 evőkanál lisztet, felengedjük 2 dl tejjel, 3 dl tejszínnel és a blansírozó lével együtt beforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, fél lime levét és egy csokor aprított petrezselymet adunk hozzá. A spárgákkal és a pirosra sűlt burgonyákkal együtt tálaljuk.

d9092d58-1acd-41aa-bd99-1049cced3efe.jpeg

Borjúhús meggymártással, pirított grízzel

A hús adott a levesből. A grízt jól megpirítom, megsózom, felengedem kb. a kétszeresnyi vízzel, kap egy fél vajat és letakarom. Kevés vízben előfőzök egy pár karika citromot, fahéjat, szegfűszeget, szegfűborst, majd ezt a levet rászűröm egy kimagozott meggy befőttre, amit előzőleg már felmelegítettem. Egy fél csomag vaníliás pudingot elkeverek két dl tejjel, vagy tejszínnel, majd hőkiegyenlítés után a meggyhez adom. Ha egyet rottyant, cukrozom, sózom, ízlés szerint, és már tálalok is! Természetesen friss gyümölcsből még finomabb!

 

07390bfd-bed0-4d3b-94f2-d8bcc9c21e1a.jpeg

Szalontüdő, tk. zsemlegombóccal

1 db kisebb sertés tüdőt, 2-3 db szívvel ( összesen kb. 1 kg), egy fej vörös hagymával, egy gerezd fokhagymával, 3 db babérlevéllel, 10 szem fekete borssal, sóval,hideg vízbe tesszük és kb. egy óra alatt puhára főzzük. Ezután a húsokat szűrővel kiszedjük és vékony csíkokra vágjuk.
A mártáshoz, kettő evőkanál zsíron megpirítunk 2 db babérlevelet, egy fél fej apróra vágott vörös hagymát, egy gerezd fokhagymát és egy evőkanál cukrot. Amikor kezd barnulni, apróra vágott, 15 szem kapribogyót és egy darab felkockázott ecetes uborkát adunk hozzá, majd megszórjuk két evőkanál teljes kiőrlésű liszttel. Egy- két kavarás után félrehúzzuk és kap egy mokkáskanálnyi őrölt paprikát, majd a megmaradt főzőlével, megfelelő sűrűségig higítjuk. Izlés szerint ízesítjük, mustárral, ha kell még, sóval, cukorral, (eritrittel) citromlével és tejföllel.
5 db teljes kiőrlésű zsemlét, felkockázva a sütőben megpirítunk, 10 dkg füstölt szalonna kockát, serpenyőben kiolvasztunk, egy nagy csokor petrezselymet felaprítunk. Egy nagy tálban , kevés sóval, felverünk 4 db tojást, felöntjük 2 dl vízzel és belekeverünk fél kg. durumlisztet. Most jön bele a zsemlekocka, zsírral együtt a szalonna pörc és a petrezselyem. Jól összedolgozzuk és 10-15 percig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formálunk és forrásban lévő sós vízben ,10 perc alatt kifőzzük. Tálalhatjuk tésztával is, ki, hogy szereti. 

6ebe2986-a620-46fb-a25a-4feeddac7866.jpeg

Cseh krémes

15 dkg vajat, vagy 7 dkg zsírt, 2 tojást, 8 dkg porcukrot, 30 dkg lisztet, 1 sütőport, 6dkg kakaót és annyi tejet, hogy puha tésztát kapjunk, összegyúrunk. A tepsi hátán, 180 fokon, 10-15 perc alatt, kettő lapot sütünk belőle.
Ugyanebben a tepsiben, piskótát sütünk 5 tojásból.
A tojások fehérjét csipet sóval, pár csepp citromlével felverjük, majd egyenként hozzáadjuk a sárgákat és még 1-2 percig verjük.
Óvatosan, kanalanként hozzáadunk 5 evőkanál lisztet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 15 perc alatt 180 fokon készre sütjük.
Krém: 7 dl tejben 4 evőkanál lisztet megfőzünk . 25 dkg vajat 30 dkg porcukorral , 2 vaníliás cukorral kikeverünk, majd a kihűlt masszát hozzáadva habosra keverjük.
A barna lapra kenjük a fele krémet, rátesszük a piskótát, amit kevés rummal meglocsolunk, majd megkenjük a krém másik felével. Lezárjuk a barna lappal, majd egy napi pihentetés után porcukorral meghintjük, felvágjuk és tálaljuk.

cseh_kremes.jpg

Tejszínes csirkemell, ördögszekér gombával, medvehagymás gőzgombóccal

35 dkg lisztet, 3 dkg felfuttatott élesztőt, egy tojást, egy nagy evőkanál libazsírt, egy kávéskanál sót, 2 dl langyos tejet és egy fél csomag, pici vízzel összeturmixolt medvehagymát jól kidolgozunk és egy fél órát pihentetjük. Addig a felkockázott, 70 dkg csirkemellet 5 dkg vajon, fehéredésig pirítjuk, majd egy tálba szedjük. A visszamaradt vajon megfuttatjuk a felaprított ördögszekér gombát, 3 evőkanál fehér bort adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk és visszatesszük a csirkemellet. Felöntjük fél liter tejszínnel, amikor elkezd mozogni, a már megkelt tésztából készített, gombócokat tesszük a tetejére. Lassú tűzön, 40 percig letakarva főzzük, ezalatt a gombóc a gőzben elkészül. Frissen, együtt tálaljuk a raguval.

tejszines_csirkemell_ordogszeker_gombaval_medvehagymas_gozgomboccal.png

Rakott, pácolt halsaláta

Megfőzünk 3-3 céklát, nagy krumplit és vastag sárgarépát. Megpucoljuk és nagyon apró kockákra vágjuk.
Pácolt halat és vagy annak a hagymáját, vagy pedig készítünk marinált hagymát és halat és ezeket is felkockázzuk. Egy tojás sárgájából, egy kanál mustárral, 2 dl olajjal, pici sóval majonézt készítünk, és kezdődhet a rakás az alábbi sorrendben.
Hal, hagyma, répa, majonéz vékonyan rákenve, krumpli, pici só, cékla, majonéz. Mindezt még egyszer megismételjük, majd a majonézt a tetején nagyon szép simára kenjük ! Pár órára hűtőszekrényben tesszük és már fogyasztható is!

rakott_pacolt_halsalata.png

Mustban sült rostélyos rösztivel

4 szelet rostélyost sózzuk, borsozzuk, s megkenjük egy kis friss must és méz keverékével. Egy fél órát állni hagyjuk, majd egy forró serpenyőben hirtelen megsütjük a szeleteket és apránként adagolva a mustot abban addig pároljuk, míg puha nem lesz.
Az 1 kg burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd a nagylyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk és egy nagy forró olajjal kikent serpenyőbe terítjük. Jól megnyomkodjuk, és ha már jól megpuhult megfordítjuk még pedig úgy, hogy egy nagyobb tányért helyezünk a serpenyőre, ráborítjuk a sült burgonyát és visszacsúsztatjuk. A másik oldalát is pirosra sütjük és még melegen a forró mustban párolt rostélyossal tálaljuk.

mustban_sult_rostelyos_rosztivel.jpg