Ételek, receptek, finomságok, ötletek.

Erika stelázsija

Erika stelázsija

Reggeli

2021. december 15. - Erika Stelázsija

Fokhagymával tűzdelt, grillezett camembert sajt, pirítóssal, bacon morzsával, juharsziruppal meglocsolva

Avagy vacsora, a reklám alatt

Kerámialapot bekapcsoltam a legmagasabb hőfokra, nagy serpenyőt tettem rá, közepébe a sajtot, köre az aprított bacont, szélére a négy szeletre vágott zsemlét. Két gerezd fokhagymát négy felé vágtam, a sajtot megfordítottam, keresztet vágva kihajtogattam és elrejtettem benne a fokhagyma cikkeket. A bacont megkevertem, a zsemle szeleteket megfordítottam, s mire a tányért elővettem már készen is volt. Kitálaltam, megszórtam a bacon morzsával és meglocsoltam a juharsziruppal. Különleges ízű, 5 perces vacsoránk volt!

img-7392.jpg

Kacsa tepertő, vele sűlt hasáb krumplival, vöröshagymával és fokhagymával, sópehellyel.

Mellette gyöngy hagyma, marinált medvehagyma virág és mini piros paprika.

Kacsa szárnytövekről levágott, két jó maréknyi hájam volt. Kicsivel nagyobb edénybe tűzre tettem sűlni. Amikor már bőven volt rajta zsír, a felét leszedtem, majd a félkész tepertőhöz egy fej vöröshagymát, egy egész fokhagymát és három nagy , hasábokra vágott krumplit tettem. Addig sütöttem, amíg minden megpirult, majd leszűrtem, megszórtam sópehellyel, és még forrón tálaltam.

teper.jpg

Medvehagymás palacsinta, pirított baconos sajtkrémmel töltve.

Medvehagymát tettem el télire, de egy adag, kb. egy csomagnyi kimaradt. Így adott volt, hogy újabb edényt nem használva, az aprítógépben palacsintát készítsek. Adtam hozzá három tojást, 25 dkg lisztet, 3 dl tejet, 1 dl szóda vizet, csipet sót, 1/2 dl olajat s hagytam kicsit pihenni. Addig megpirítottam 10 dkg nagyon apróra vágott bacont, felét egy tálba szedtem és összekevertem 20 dkg olasz sós friss, -20 dkg sonkás krémsajttal és két kanál tejföllel. A kisütött palacsintákat kentem meg ezzel a sajtkrém keverékkel, tetejét a megmaradt, pirított baconnal díszítettem.

Egy kiló megvehagymához( a szára is megy bele ! ) 10 dkg sót teszek, egy kis olajat és aprítógépben összevágom. Persze több részletben. Üvegekbe pakolom, tetejére még egy kis olaj kerül és megy a polcra. Télen egy kanálka fantasztikus ízt ad egy kis spagettinek és már ehető is. De sok mindenhez jó!

img-1861.JPG

 

Kapros káposzta, csevapcsicsa gombócokkal

Három kanál kacsa zsíron megfuttattam egy kanál lisztet, majd egy nagy csomag aprított kaprot tettem bele. Pici pirítás után felengedtem a vasárnapról maradt húslevessel, és jöhetett a másfél, nagy darabokra vágott új káposzta. Ízesítettem még csomborral, majorannával borssal, sóval. A csevapcsicsát két maradék tojás fehérjével, csipet sóval és kèt kanál zabpehellyel összekevertem, gombócokat formáltam és az addigra már forrásban lévő káposztához adtam.5 db paradicsomot negyedelve, még a tetejére tettem és letakartam. 15-20 perc után már tálaltam is egy kis pirított bacon morzsával.

img-1875.JPG

Aranydurbincs, batátával, fekete fokhagymás majonézzel

Kettő darab aranydurbincsot megtisztítottam, besóztam, megszórtam fokhagyma granulátummal. A belsejébe friss babérlevél, friss kapor, petrezselyem, egy szelet hagyma, egy negyed lime és egy szelet vaj került. Hagytam a pulton kicsit pihenni, addig megpucoltam egy nagy batátát és háromszögekre vágtam. Tepsibe tettem, megsóztam, olívaolajjal meglocsoltam, majd ment a 200 fokra előmelegített sütőbe, a közben sütőpapírba becsomagolt kettő hallal együtt. Amíg a sütő dolgozott, egy tojás sárgájából, egy dl olajjal pici mustárral, csipet sóval majonézt készítettem. Két fej fekete fokhagymát megpucoltam, villával összetörtem és aprító gépbe pépesítettem. Ehhez csatlakozott a majonéz, egy evőkanál tejföl, egy fél lime leve és egy csipet bors. Ezzel a különleges ízű majonézzel tálaltam a már addigra megsült aranydurbincsot és a batátát.

durb.jpg

Brokkoli fasírt, nagyon dietásan

Ez megint csak egy hűtő takarítós ebéd lett. Volt egy kissé megsárgult brokkolim, egy 3-4 rózsányi karfiol és egy kissé nyeszlett sárgarépa. Amit muszáj lepucoltam róluk, majd mosás után forrásban lévő sós vízbe tettem, amibe került egy csipetnyi szódabikarbóna is. Amikor ismét forrni kezdett, azonnal leszűrtem, s hagytam kihűlni. Utána aprító gépbe tettem és csak kettőt nyomtam rá, nehogy pépes legyen. Adtam hozzá egy kis fej reszelt vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, 3 tojást, pici borst és 5 evőkanál zabpelyhet. Összekevertem és hagytam kicsit pihenni, hogy a zabpehely átvegye az ízeket. Pogácsákat formáltam és 200 fokra előmelegített sütőben pirosodásig sütöttem. Sózott tejföllel tálaltam.

3_3.jpg

Sajtos rizzsel töltött hagyma, tejszínes, medvehagymás gomba mártással

Forrásban lévő sós, saját ízesítős vízbe tettem fél bögre megmosott basmati rizst és hat fej pucolt, megmosott lila és fehér hagymát. Kevergetve, 10 percig főztem, majd a hagymákat kiszedve, a rizst lezártam és letakartam. A hagymák közepét, 2-3 külsőt hagyva, kiszedtem, felaprítottam és a rizshez adtam. A rizshez kevertem még 4 evőkanál reszelt parmezánt és két kanál reszelt trapistát. Ezzel töltöttem meg a hagymákat, majd még a tetejét is megszórtam reszelt sajttal. Előmelegített 200 fokos sütőben 10-15 percig sütöttem. Amíg sűlt, gomba szeleteket pirítottam, pár szeletet félre tettem. A maradék kapott egy csipet lisztet, 2 dl tejszínt, aprított medvehagymát, sót és borst. Egy rottyantás után félre tettem, majd a maradék reszelt sajtot egy üres serpenyőbe szórtam és tuille-t készítettem. A képen látható mi lett belőle...

2_9.jpg

Medvehagymás pogácsa

1 kg lisztet, egy evőkanál sót, csipet cukrot, 3 tojás sárgáját, egy kis poharas tejfölt, 4 dl tejet, 1 dl olajat, 5 dkg felfuttatott élesztőt, és fél csomag száraz élesztőt jól kidolgoztam. Vékonyra kinyújtottam, megkentem 15 dkg vajjal, rászórtam az aprított medvehagymát, (télen a sóval olajjal eltett, felaprított medvehagymát teszem rá). Feltekertem majd balról jobbról felhajtottam. Kinyújtva, megismételtem még egyszer, majd hagytam pihenni, míg hatalmasra nem kelt. Kinyújtottam egy jó ujjnyira, kiszaggattam, megkentem felvert tojással és előmelegített sütőben, 200 fokon kb 25 perc alatt készre sütöttem.

img-1613-2.JPG

Vajas mártásban tálalt krumplis gombócok, dinsztelt gombákkal, színes borssal

Vacsi gyorsan, egyszerűen finomat!

Három nagy, héjában főtt  burgonyát megpucoltam, krumplinyomón áttörtem, s amikor már majdnem teljesen kihűlt, adtam hozzá egy tojást, egy kk sót és hat púpozott evőkanál lisztet. Jól kidolgoztam, majd kis gombócokat formázva, forrásban lévő sós vízben  kifőztem és  vajra szedtem.

Amíg a burgonya főtt a megtisztított laska, csiperke és shiitake gombákat két ek. olíva olaj és egy ek. vaj keverékén megdinszteltem, majd kevés sóval ízesítettem.

Közben egy másik serpenyőben öt deka vajat felforrósítottam, kapott három dl jó zsíros teszínt, pici sót és addig főztem míg besűrűsödött.

A tálba szedett gombócokat meglocsoltam a mártással és a tetejére halmoztam a gombákat. Petrezselyemmel és színes borssal tálaltam.

pipacs.jpg

Savarin dióval, mandulával

Kettő darab narancsot és egy citromot jól megmostam, felszeleteltem és egy púpozott evőkanál cukorral és annyi vízzel, hogy majdnem ellepje feltettem főzni. 15 perc után szilikon lapra szedtem és hagytam kihűlni.
Öt tojást, 30 dkg vajjal egy evőkanál cukorral, csipet sóval, 50 ml limoncellóval és 1 dl lével ( amiben a narancs-citrom főtt) habosra kevertem.
8 dkg diót és 8 dkg mandulát megdaráltam, összekevertem 25 dkg liszttel, egy narancs reszelt héjával és egy csomag sütőporral, majd elkevertem benne a tojásos keveréket.
A kihűlt narancs szeletekkel kibéleltem a formát, ( ami megmaradt, felkockázva a tésztában kötött ki )majd erre jött a tészta.
180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöttem, majd kivéve megkentem egy kanál méz, 25 ml limoncelló és a lé redukciójának keverékével.

222.jpg

Hokkaidó tökből krémleves

Kétesélyes volt a dolog, a férjemnek vagy ízlik, vagy nem. Beleszeretett, mint annó belém. Sűrű vendég lesz a tányéron!
Megmostam, levágtam a tetejét, kikapartam a magot mindkét feléből, majd 180 fokos sütőben, 40 percig sütöttem. Amíg sűlt egyik serpenyőben egy kis tökmagot pirítottam, a másikban pedig egy kis fej vöröshagymát, ebbe kapartam ki a tök felek belsejét. Kevés “ összepirítás” után sóztam, kapott egy kis borst és nyakon öntöttem jó sűrű házi tejszínnel. Egy - két rottyantás és már jött is a merülő turmix, leves a héjába, tökmag a tetejére. No de nem tökmag olajjal, hanem balzsamecet krémmel pöttyöztem. Különlegesen finom, a megszokottól teljesen eltérő ízű leves lett belőle!

img_5520.jpg

Grillezett sajt, salátával

Ma ez volt a hűtőben... De meg kell, hogy mutassam ezt a gyönyörű régi, dédi féle tálat is, amiben készítettem. Zománcozott, és csodaszép!
Kettő kisebb lila hagymát , kettő paradicsomot, és egy darab kígyó uborkát felkockáztam, összekevertem egy nagy marék madársalátával. Ráfacsartam egy fél citrom levét, sóztam, borsóztam, meglocsoltam olíva olajjal és a serpenyőben grillezett sajttal tálaltam.

Ananászos káposzta saláta

10 szelet bacont és 15 dkg füstölt főtt sonkát csíkokra vágtam, egy evőkanál olíva olajon, szép lassan megpirítottam, majd hozzá adtam a 1/2 kg, kimosott, megvágott ( hogy könnyebb legyen enni ) savanyú káposztát. 5 percig pároltam, nyakon öntöttem egy doboz darabolt ananásszal és további 10-15 percig hagytam, hogy a káposzta még puhuljon, az ízek összeérjenek. Tudom, hogy furcsa párosítás, de nem lehet abbahagyni az evést!

Székelykáposzta

Egy evőkanálnyi zsíron megfonnyasztottam egy nagy fej felkockázott vörös- és két gerezd fokhagymát. Félrehúzva megszórtam egy kis kanál édes és egy kis kanál füstölt őrölt piros paprikával. Apróra vágott fél zöld paprikát és fél paradicsomot kapott még, majd jött a 80 dkg felkockázott sertés comb. Egy kis kanál őrölt kömény és só hozzá adása után magára hagytam.
Közben 1 kg savanyú káposztát, egy kis öblítés után megvagdaltam, majd a füstölt szalonna bőrrel kibélelt lábasba tettem, 4-5 babérlevél kíséretében és betakartam 30 dkg felkockázott füstölt tarjával és a husi sorsára jutott.
Mielőtt teljesen kész lett volna a kettőt, összekevertem és most már hagytam, hogy együtt érjenek össze az ízek! Jó étvágyat!

Izraeli saláta tenger gyümölcseivel

Gondoltam felturbózom egy cseppet az izraeli salátát, (mert, hogy most állandóan azt esszük) egy kevés olíva olajba szeleteltem két gerezd fokhagymát, aprítottam bele kevés kaprot, meglöttyintettem egy kis finom, száraz fehér borral, majd dobtam bele egy marék kagylót és rákot. A kész salira pakoltam, egy tojás, kis kaviár és egy szelet lazaccal kíséretében. De hová lett a saláta......?
Mindegy, egy szelet pirítóssal nagyon finom volt.

Az én csirkemell "piccata"- m

Melegben jól esik valami savanykás ízű, frissítő ital vagy étel. Így nagy előnyt élvez az, amiben van egy kis citrom, vagy ecet. Nem mellesleg, nagyon gyorsan elkészíthető, könnyű és egészséges.
A kertből szedtem friss zsenge rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát, citromfüvet és nagyon apróra vágtam. Belekevertem 5 evőkanál teljes kiőrlésű lisztbe, amibe szórtam egy kis kanál fokhagyma granulátumot is. Ebbe forgattam bele a felszeletelt, kettő darab csirke mellet, amit aztán 5 dkg vaj és 4 evőkanál olíva olajon megsütöttem, majd félre tettem. Egy fél fej nagyon apróra vágott hagymát, majd két gerezd fokhagymát dinszteltem a maradék zsiradékon, löttyintettem rá egy dl száraz fehéret bort, s hagytam az alkoholt elpárologni. Két kanál kapribogyó és egy dl csirke alaplé következett, majd 5 perces lassú forralás után meglocsoltam egy citrom levével majd nyakon öntöttem még 2 dl tejszínnel. Visszatettem a húsokat, hogy összeérjenek az ízek, kapott még egy kanál vajat, sóztam, ízesítettem még egy kevés borssal és színezett tagliatellevel, illetve bulgurral tálaltam.

Mindent bele pogácsa

Egy tojást, fél kiló lisztet, kb. két kanál maradék tejfölt, fél sajtkrémet, 3 darab megmaradt főtt krumplit összetörve, kb. másfél dl tejet, fél margarint, egy evőkanál sót, csipet cukrot, egy zacskó porélesztőt géppel összedagasztottam, háromszor hajtogattam,az elsőnél megkentem füstölt szalonna maradék zsírjával. 50 perc múlva kiszaggattam, megkentem tojással, maradék, már száradt, reszelt sajtot tettem a tetejére és előmelegített 230 fokos sütőben 40 perc alatt megsütöttem.

img_4542.jpg

Sűlt-főtt marhahús leves, grízgombóccal

Nagyon sok ételt dobunk ki világszerte. Én igyekszem mindent felhasználni, most például a bepácolt ,tegnap megsütött rostélyosról leszedett jó húsos csontot, inakat, hártyákat használtam fel a leveshez. Tepsibe tettem, 2-3 órát sütöttem 150 fokon, majd hagytam kihűlni. Ma reggel kevés hideg vízzel fazékba tettem, egy óráig főztem, majd a szokásos módon, mint a húslevest, bezöldségeltem és lassú fokozaton hagytam, míg a zöldség megpuhult. Kevés levet kiszedtem, kerek grízgombócokat szaggattam bele és a gyöngyöző lében hagytam puhulni. Levessel és a zöldséggel tálaltam. ( a megmaradt húst, a levesben főtt krumplival és kapor mártással tálaltam.)

img_4544.jpg

süti beállítások módosítása