Ételek, receptek, finomságok, ötletek.

Erika stelázsija

Erika stelázsija

Körözött, Padlizsánkrém, Zakuszka

2019. július 18. - Erika Stelázsija

Körözött
30 dkg juhtúrót, 15 dkg puha vajat, egy nagy fej apróra vágott lila hagymát, 2 darab felkarikázott zöldhagymát, egy evőkanál mustárt, egy mokkáskanál őrölt köménymagot, egy evőkanál sűrű tejfölt, egy kávéskanál őrölt piros paprikát, két evőkanál sört, jó alaposan kikeverek, lehűtöm és már kenhető is a friss ropogós kenyérre.

Padlizsánkrém
Kettő nagy, vagy négy darab kisebb padlizsánt faszenes grillsütőn, vagy boronatárcsán,ha nincs gázlángon, ha az sincs a sütőben addig sütjük, amíg fekete, pergő lesz a héja. Ekkor kikaparjuk a belsejét, én mindig szűrőbe teszem, hogy a keserű leve kicsepegjen, majd fakéssel
(vagy rozsdamentessel) egészen apróra, szinte pépesre aprítjuk. Tálba téve, kerül bele egy gerezd reszelt vagy nyomón átpréselt fokhagyma, két közepes fej apró kockákra vágott lila hagyma, 3-4 csepp citromlé, csipet bors és só. Jó alaposan kikeverjük egy fél dl olajjal (ha lehet olívával) és már kenhető is a forró pirítósra.
Ez a klasszikus, én így tanultam Erdélyben, de ma már szinte mindenki kever bele majonézt is. Ez nagyon gyorsan elkészíthető egy tojás sárgájából, egy kávéskanál mustárból, csipet sóval és a cseppenként hozzáadott egy-két dl olajból. Tetszés szerint ízesíthető még cukorral, pár csepp citrommal, a maradék pedig a hűtőszekrényben eláll és máshoz is felhasználható!

Zakuszka
1 kg padlizsánt (kicsit megszúrkálva) és egy kg kápia, vagy kaliforniai paprikát a faszenes grillen, vagy gáz lángon, esetleg sütőben, addig sütöm mig fekete nem lesz, majd egy nagy tálba teszem és letakarom.
Ha kihűlt, a padlizsán húsát kikaparom, míg a paprikát megszabadítom az elszenesedett héjától és mindkettőt felaprítom.
2 nagy fej vöröshagymát nagyon apró kockára vágok és 3-4 evőkanál olíva olajon megdinsztelek. 5 darab nagy paradicsomot a héjától megfosztva, apró kockákra vágom és a dinsztelt hagymával együtt, addig főzöm, míg sűrű nem lesz. Hozzákeverem a padlizsános paprikát, sózom, borsozom, egy kis kakukkfűvel ízesítem és 10-15 perc alatt összeforralom. Kihűtöm és már mehet is a forró pirítósra, vagy csak egyszerűen a kenyérre.

img_0116.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erikastelazsija.blog.hu/api/trackback/id/tr4214946912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása