2 kg fügét megmosunk, a szárát levágjuk és felnegyedeljük és lekvárfőző fazékba tesszük. 4 db nagy narancsot megmosunk, a héját lereszeljük majd megpucoljuk és a hártyák közül kivágott húsát a fügéhez adjuk.
Elkezdjük főzni, ha már levet eresztett merülő turmixal összeturmixoljuk (nem baj ha egy-két darab marad benne). Hozzátesszük a narancs lereszelt héját, kb. 10 dkg diabetikus befőző cukrot (több cukor nem kell mert a füge édes), egy citrom levét és felforraljuk. 2-3 perc után üvegekbe töltjük és mehet a kamrába.
A narancstól „ünnepi íze” lesz, ha kis üvegekbe töltjük kedves karácsonyi ajándék lehet belőle.
Ha viszont forró pirítósra vajat kenünk és ráteszünk egy kis füge lekvárt, különleges ízű ínyencség lesz belőle.