1 db kisebb sertés tüdőt, 2-3 db szívvel ( összesen kb. 1 kg), egy fej vörös hagymával, egy gerezd fokhagymával, 3 db babérlevéllel, 10 szem fekete borssal, sóval,hideg vízbe tesszük és kb. egy óra alatt puhára főzzük. Ezután a húsokat szűrővel kiszedjük és vékony csíkokra vágjuk.
A mártáshoz, kettő evőkanál zsíron megpirítunk 2 db babérlevelet, egy fél fej apróra vágott vörös hagymát, egy gerezd fokhagymát és egy evőkanál cukrot. Amikor kezd barnulni, apróra vágott, 15 szem kapribogyót és egy darab felkockázott ecetes uborkát adunk hozzá, majd megszórjuk két evőkanál teljes kiőrlésű liszttel. Egy- két kavarás után félrehúzzuk és kap egy mokkáskanálnyi őrölt paprikát, majd a megmaradt főzőlével, megfelelő sűrűségig higítjuk. Izlés szerint ízesítjük, mustárral, ha kell még, sóval, cukorral, (eritrittel) citromlével és tejföllel.
5 db teljes kiőrlésű zsemlét, felkockázva a sütőben megpirítunk, 10 dkg füstölt szalonna kockát, serpenyőben kiolvasztunk, egy nagy csokor petrezselymet felaprítunk. Egy nagy tálban , kevés sóval, felverünk 4 db tojást, felöntjük 2 dl vízzel és belekeverünk fél kg. durumlisztet. Most jön bele a zsemlekocka, zsírral együtt a szalonna pörc és a petrezselyem. Jól összedolgozzuk és 10-15 percig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formálunk és forrásban lévő sós vízben ,10 perc alatt kifőzzük. Tálalhatjuk tésztával is, ki, hogy szereti.