Évi “lyányom” erdélyi születésű. Nagyon finomakat főz, így a töltött káposztája felejthetetlen. Nem piros, mint nálunk, de az íze veri a miénket. Igaz, már nincs tél, de gondoltam kipróbálom az ő receptjét, kicsi módosítással.
Az apró kockára vágott szalonnát üvegesre sütöttem, 3 nagy fej vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát felaprítva rádobtam, és megdinszteltem. Félrehúzva jól megszórtam pirospaprikával, és hideg vízzel felengedtem.
Ennek a 3/4 részét a 1 1/2 kg darált húshoz adtam. Tettem még bele két nagy marék bulgurt, egy nagy marék kimosott, apróra vágott káposztát, sót, bors, és 2 tojást. A torzsától megszabadított levelekbe töltöttem.
1 kg káposztát kimostam, kicsit megvágtam, felét a hagymára pakoltam. Erre kerültek a szalonna bőrök, az összekötött friss kapor, csombor, babérlevél, a szárított csöves paprika , és a töltelékek. Betakartam a maradék káposztával, felengedtem annyi vízzel, hogy ellepje, és másfél órai főzés után kakastaréjjal és tejföllel tálaltam.
Annyit sántít ez a leírás, hogy a munka 3/4 részét Luca unokám csinálta, hogy kímélje a kezem, és hogy ő is tanuljon. Már nagyon ügyes, sok mindent el tud készíteni.
Jó étvágyat!